Vervang je matras en/of topper tijdig
Je bent toe aan een nieuw bed maar je ledikant of boxspring-onderstel is nog naar wens en technisch gezien nog helemaal in orde, wat doe je dan? Je gaat kijken naar nieuwe matrassen en/of nieuwe topdekmatrassen. Topdekmatrassen vernieuw je gemiddeld na ongeveer 6 jaar en nieuwe matrassen na ongeveer 10 a 12 jaar. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je al eerder niet lekker ligt of er zijn klachten (al dan niet door het huidige bed) of je bent wat kilo’s kwijtgeraakt of juist enkele kilo’s erbij. Allemaal goede redenen om op zoek te gaan naar betere ondersteuning.
Slaapsystemen met topdekmatrassen
Als je al een slaapsysteem met topdekmatras hebt, dan is vervanging van, in eerste instantie, alleen de topper een logische keuze. Is dat al eerder gebeurt dan is de kans erg groot dat ook de matrassen vervangen dienen te worden. Twijfel je wat er vervangen dient te worden, maak dan een afspraak met de slaapspecialist die thuis, vrijblijvend en onafhankelijk, de situatie kan beoordelen en samen met jou bekijkt wat de beste oplossing is.
Topdekmatras toevoegen aan het huidige slaapsysteem
Wil je een topdekmatras aanschaffen, terwijl je nu alleen nog matrassen hebt, om het ligcomfort te verbeteren, dan is dat meestal géén goede keuze. Als het matras aan vervanging toe is vanwege slijtage en/of leeftijd, dan zal een topper in eerste instantie lichte verbetering geven. Echter komt de ondersteuning nog steeds van het (te slechte) matras en zal ook deze combinatie binnen de kortste keren oncomfortabel liggen. Het verhaal is anders wanneer de matrassen nog niet zo oud zijn en je wilt het comfort iets steviger of iets soepeler maken. Dan kan de toevoeging van een topper juist dat stukje extra comfort bieden. Daarnaast biedt de topper “bescherming” van het matras, het werkt eventueel een spleet tussen 2 matrassen weg en het opmaken wordt weer wat eenvoudiger. In alle andere gevallen is vervanging van het oude matras door een nieuw matras erg wenselijk. In de matrassen zitten de heup- en schouderzones, in tegenstelling tot topdekmatrassen die over de hele linie gelijk zijn in comfort. Daarnaast wordt de hardheid het meest bepaald door de specifieke samenstelling van het matras. Dit kan zijn met pocketveren, (traag)schuim of latex maar tegenwoordig ook door lucht of gel. Afhankelijk van de wensen en/of eisen die gesteld worden, kan de slaapspecialist samen met jou de beste keuze maken. Bespreek samen ook de mogelijkheid voor het omruilen van het matras als deze, na minimaal een maand, nog niet helemaal bevalt.
Testen bij een slaapspecialist
Bij de slaapspecialist kun je uitgebreid testen en wordt je niet aan je lot overgelaten. Het is een beslissing die je eens in de zoveel jaar maakt, een behoorlijke investering vergt, maar ook bepalend is hoe je overdag voelt en functioneert. Het is tenslotte het meest intensief gebruikt object in huis zonder dat we dat echt in de gaten hebben. En vergeet niet dat slapen géén luxe is maar iets waar we niet zonder kunnen zoals ook eten en drinken!