Skip to main content

Waarde van een advies

Je hoort en ziet het steeds vaker; reclames die emotioneel (met gevoel) binnen komen maar die verstandelijk meestal niet de goede keuzes zijn. Omdat ik in deze column onderwerpen behandel die gerelateerd zijn aan bedden, wil ik het met jullie deze keer eens hebben over de matrassentest van de consumentenbond en ‘the one size fits all!’

De matrassentest van de Consumentenbond

De consumentenbond wordt door velen als betrouwbaar en onafhankelijk beschouwd. Dit is deels ook waar, echter zijn er toch een paar onderdelen in de betreffende test die een verkeerd beeld kunnen geven van een goede matras, omdat de gekozen criteria feitelijk niet zo belangrijk zijn voor de bepaling ervan. Als een matras bijvoorbeeld erg hard is en voorzien is van handgrepen, dan zijn zaken als duurzaamheid en hanteerbaarheid voorzien van een paar plusjes. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor een rits zodat het matras gewassen kan worden en men flexibeler kan omgaan met wellicht een andere matraskern als deze niet bevalt.

Dat is allemaal leuk en aardig maar het zegt niets over het feit hoe iemand op dat matras ligt oftewel hoe de ondersteuning is. Hoe is jouw postuur? Hoe lig je meestal op het matras? Wat zijn de eventuele klachten? Op wat voor bodem ligt dat matras? Stel je eens voor dat het matras uit het vorig voorbeeld hier een slecht cijfer voor krijgt, dan blijft deze nog steeds in de top 3 staan omdat vele andere (en vaak minder belangrijke) punten met dezelfde waarde gewaardeerd worden. Daarom geeft een matrassentest van de consumentenbond een heel grof beeld. Je zult zelf heel kritisch moeten kijken welke van de criteria voor jou belangrijk zijn. Je kunt namelijk veel beter liggen op een matras zonder handgrepen maar met een perfecte ondersteuning en wellicht staat dit matras op nummer 12, prima toch?

‘One size fits all’

Zo ook met matrassen die voor iedereen geschikt zijn, de zogenaamde ‘one size fits all’ matrassen. Oftewel; Eén type matras waar iedereen op kan liggen, zoals Emma, Eve, Simba etc. Klinkt wel erg ideaal. En dat wil ik ook wel eens proberen want uiteindelijk kan ik deze matrassen 100 dagen proberen; niet goed, geld terug! Vergelijk dit eens met een paar schoenen. Ik maak reclame dat ik met één paar schoenen iedereen kan bedienen. Ik zorg voor een uitschuifbare schoen zodat iedereen tussen maat 36 en 46 erin past. Wat zal dit doen voor de ondersteuning? Hoe lang denk je het hierop vol te houden? Dit gaat niet werken, ook niet bij matrassen. Uitzonderingen bevestigen de regel; als je al lange tijd op een verouderd en/of slecht matras slaapt, zal het ‘one size fits all’ matras wellicht meer steun geven dan je huidige matras, maar is het ook goed en/of voldoende? Misschien weet je dat pas na die 100 dagen en kom je erachter dat de investering alsnog weg is, zonde. Het is toch wellicht een overweging om bij de specialist naar binnen te stappen en naar het persoonlijk en deskundig advies te vragen waar je recht op hebt. Doe het gewoon en laat je niet foppen door allerlei aanbiedingen of voorspiegelingen van ideaalbeelden als je ze niet kunt testen. Maak desnoods gebruik van de slaapgarantie, zodat je altijd zeker bent van jouw aankoop.

Heel veel succes met de zoektocht naar het juiste bed en vergeet niet dat een beddenspecialist hier elke dag mee bezig is; dag in, dag uit, nacht in, nacht uit! Welterusten.

Maak een afspraak

Weet je al wat je zoekt of ben je je nog aan het oriënteren? In beide gevallen is het goed om de tijd te nemen om na te gaan wat het best bij jou past. Dat kan ook door een afspraak in te plannen met Sandra of Stijn. Met wat vragen helpen we je graag op weg.

Slaapstudio Stijn - Afspraak maken bed

Afspraak voor een bed

Slaapstudio Stijn - Afspraak maken matras

Afspraak voor een matras

Slaapstudio Stijn - Afspraak maken hoofdkussen

Afspraak voor een hoofdkussen

Slaapstudio Stijn - Afspraak maken bedtextiel

Afspraak voor bedtextiel