Slapeloosheid leidt tot allerlei schade
Een mens kan niet zonder slaap. Te weinig of slecht slapen leidt op korte termijn tot concentratieproblemen en prikkelbaarheid. Veel klachten en symptomen hebben een oorzaak die teruggaat tot slaapgebrek.
Je slaapt ongeveer een derde van je leven; zo’n 25 jaar dus! Slapen is voor iedereen anders maar géén mens of dier kan zonder. Slapen is niet zonde van de tijd, het is net zo essentieel als eten, drinken en ademen. Tijdens de slaap herstelt, groeit en ontwikkelt het brein zich, net als de rest van het lichaam.
Verstoring van de slaap door geluid, muggen, snurken, ademhalingsmoeilijkheden of andere ongemakken heeft flink impact op fitheid, je functioneren de volgende dag en op jouw gezondheid. Een grootschalig onderzoek naar slaapduur, slaapkwaliteit en leefstijlfactoren als roken, drinken en bewegen heeft in ieder geval aangetoond dat Nederlanders over het algemeen lang genoeg slapen. Van alle volwassen Nederlanders slaapt 90 procent binnen de aanbevolen 7 tot 9 uur. Dat betekent overigens niet dat ze ook een goede nachtrust hebben gehad!
Een grote groep heeft slaapklachten of last van slapeloosheid. Verder is er een relatie tussen een korte slaapduur, slaapproblemen en overige leefstijlfactoren zoals overgewicht, obesitas en onvoldoende bewegen, roken en overmatig alcoholconsumptie. Veelvuldig gebruik van smartphones, tablets en PC’s voor het slapen heeft eveneens een negatief effect op de hoeveelheid slaap en slaapkwaliteit. Het verstorende effect van schermgebruik op slaap wordt veroorzaakt doordat het uitgezonden blauwe deel van het licht de afgifte van het hormoon melatonine remt.
Slaaptekort is funest voor de gezondheid en wordt in verband gebracht met allerlei aandoeningen zoals depressie, diabetes, obesitas, angststoornissen, alzheimer, kanker, hart- en vaatziektes en maag-darmproblemen. Omdat slaaptekort aandacht- en geheugenproblemen veroorzaakt, neemt de kans op ongevallen in het verkeer, op het werk of thuis toe. Ook mensen in ploegendiensten of nachtwerk kunnen door slaapritmeverstoring schadelijke gezondheidseffecten ondervinden. 1 op de 10 Nederlanders leidt aan slapeloosheid. Een deel daarvan gebruikt slaapmiddelen.
Dat rond 1/3 van de Nederlanders kampt met slaapproblemen heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid en de levensverwachting maar het heeft ook impact op de maatschappij en economie. De economische schade door slaaptekort wordt geschat op verlies van 1,5 tot 3% van het bruto nationaal product, ruim € 2.000,– per werknemer per jaar!
Om er in ieder geval voor te zorgen dat de basis goed is, is een goed bed wat het best bij u past een must. Een groot deel van de problemen kunnen hiermee al getackeld worden. Slaap lekker…
Lees onze blog
Maak een afspraak
Weet je al wat je zoekt of ben je je nog aan het oriënteren? In beide gevallen is het goed om de tijd te nemen om na te gaan wat het best bij jou past. Dat kan ook door een afspraak in te plannen met Sandra of Stijn. Met wat vragen helpen we je graag op weg.